PELERIN

... să înţelegi că tot ce este scris în Biblie nu este o poveste, ci o istorie adevărată.

Trăim într-un timp când se călătoreşte mult. Turismul a devenit o adevărată industrie. Sunt foarte multe motive pentru călătorie:

  • Cunoaşterea
  • Documentarea
  • Plăcerea
  • Sănătatea dar şi religia.

Motivul călătoriei în Ţară Sfânta este în primul rând religia. Turiştii devin pelerini, urmează trasee bătătorite şi caută locuri tradiţionale, unde au avut loc evenimente biblice. Şi totuşi, nu toţi sunt interesaţi de actul relegios…

Pastorul

(Foto: Nazareth Village)

Era într-un grup de pelerini un domn în vârstă, fără niciun interes religios. Nu avea cunoştinţe despre Scriptură, despre istoria şi personajele ei. Atunci când grupul se oprea la obiectivele biblice pentru a citi paragrafele respective din Biblie, a cânta şi a se ruga, domnul nostru stătea deoparte. A devenit nemulţumit, iritat şi chiar a început să-l acuze şi să-l certe pe ghid. Grupul şi-a urmat drumul, parcurgând cele mai multe trasee biblice, povestind istoria lor şi meditând. În final, pelerinajul s-a terminat la Ierusalim, la Biserica Mormântului Sfânt, cu momente de reculegere şi închinare la mormântul gol al Mântuitorului nostru Isus Hristos.

Întâmplarea a făcut ca, peste aproximativ un an, domnul nostru să se reîntâlnească întâmplător cu ghidul. A fost foarte fericit şi părea total schimbat. Povestea cu patos despre schimbarea care se produsese în el după acea excursie. Când se întorsese acasă, începuse să citească Biblia. Avea una primită de la un predicator amaerican cu peste douăzeci de ani în urmă; o căutase şi începuse să citească. Acum avea o mulţime de întrebări din Biblie, îi plăcea Scriptură şi simţea nevoia să fie ajutat să o înţeleagă.

Chiar dacă nu eşti un om religios, nu ai niciun interes spiritual şi nu ai descoperit încă valorile veşniciei, merită să faci o călătorie în Ţară Sfânta! Pe lângă posibilitatea de a vizită o ţară frumoasă şi bine aranjată, foarte bogată în vestigii istorice vechi, ai ocazia să ajungi la izvor. Poţi să bei din sursa originală a istoriei umane, să înţelegi că tot ce este scris în Biblie nu este o poveste, ci o istorie adevărată. Gustând din apă acestui izvor şi respirând aerul unei spiritualităţi aparte, poţi descoperi o altă lume, mai nobilă, mai bună, mai altruistă.

Da, poţi fi doar turist, preocupat doar de lucrurile acestea, ale noastre, fireşti, trecătoare: doreşti să vezi cât mai multe, să cumperi cât mai multe, să acumulezi cunoştinţe sau alte foloase materiale. Dar dacă mergi mai departe şi eşti interesat de valori veşnice, de experienţe spirituale, dacă urmăreşti să te închini lui Dumnezeu şi să te apropii de El, atunci eşti mai mult decât un turist, eşti un pelerin plecat pe calea mântuirii veşnice.

(Sursa: Traian Aldea, “ Acasă în lumea Bibliei)”

 

Călător în Ţară Sfânta