TEASCUL PENTRU MĂSLINE

Daca te falesti, sa stii ca nu tu tii radacina, ci radacina te tine pe tine

,,Iar dacă unele ramuri au fost tăiate, şi dacă tu, care erai dintr-un măslin sălbatic, ai fost altoit în locul lor şi ai fost făcut părtaş rădăcinii şi grăsimii măslinului, nu te făli faţă de ramuri. Dacă te fălesti, să stii ca nu tu ţii rădăcina, ci rădăcina te ţine pe tine.”(Romani 11, 17-18).

Blog. Gradina Ghetsimani ( Foto: Gradina Ghetsimani )

Teascul pentru măsline din această imagine este fabricat după modelul unuia descoperit la Gamla, în secolul I d.Hr. Acesta era de tipul ,,bârna şi greutate”, mai puţin comun în Galileea, unde uleiul era asigurat prin presare cu un şurub pe o coloana de coşuri de paie. În cadrul procesului de pregătire, în vederea extragerii mai rapide a uleiului, măslinele erau încălzite, operaţie efectuată chiar în casă cultivatorului. Măslinele treceau apoi de trei ori prin presă: prima stoarcere producea uleiul de cea mai bună calitate, iar a două şi a treâ continuau procesul de stocare, care dura aproximativ 24 ore.

Blog.Nazareth Village-T

( Foto: Bârna cu greutate. Nazareth Village)

În primul stadiu al producţiei, măslinele erau zdrobite de o piatră de moară rotundă. Măslinele zdrobite erau apoi introduse în coşurile aşezate pe presă. O bârna din lemn introdusă într-o nişă din perete atârnă deasupra presei. Pivotul bârnei îl constitua chiar coloana de coşuri. De bârna se atârnau greutăţi de 300 de kg fiecare, ce puteau fi coborâte în nişte nişe de pe podea.
Uleiul era adeseori vândut celor din apropiată vecinătate a locului unde se află presă. Unele preşe aparţineau unor persoane individuale, iar altele unor mici corporaţii. În cazul celor particulare, plata pentru stoarcere o constituia un procent din uleiul obţinut, la care se adăugau rezidurile măslinelor, folosite drept combustibil pentru foc.
Alături de presă pentru măsline, la Gamla s-a mai descoperit şi o baie rituală. În Mişna se menţionează uleiul de măsline trebuia produs, asemenea vinului, într-o stare de puritate rituală. Din acest motiv, evreii din diaspora preferau uleiul produs în Ţară Sfânta, ţinând mult la respectarea acestui precept şi, fără îndoială, dorind contribuie astfel la susţinerea bazei economice a satelor evreieşti.

Blog.Presa de ulei. NZ

( Foto: Presa de ulei. Nazareth Village )

NOTĂ: Îmi rezerv dreptul de a şterge comentările ofensive sau off-topic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *